Waar betonmatten voor gebruikt worden

Betonmatten

Nagenoeg elke bouwvakker weer wat betonmatten zijn. Ze worden regelmatig gebruikt in alle uithoeken van de bouw. Betonmatten zorgen er namelijk voor dat beton nog betrouwbaarder is en dus langer meegaat.

Wat is een betonmat?

Betonmatten


Een betonmat is een mat die in het beton wordt geplaatst. Dat is de simpele uitleg. Een meer ingewikkelde uitleg is dat de betonmat wordt ingezet als wapening in het beton. De matten dienen dus in essentie om het beton sterker te maken. De mat wordt in het beton geplaatst.

Waarom moet beton sterker?

Je vraagt je wellicht af waarom het nodig is om beton te versterken. Dit is toch al een heel hard materiaal wat je niet snel kunt breken? Dat klopt, maar beton is met name geschikt om drukkrachten op te vangen. Als er dus veel druk op het beton staat, dan houdt het die kracht. Trekkrachten kan beton dan weer minder goed hebben. Daar dienen deze matten voor. Ze zorgen dat het beton ook die trekkracht beter kan hebben zonder te scheuren. Wanneer beton scheurt, moet het namelijk vervangen worden. Dat kost klauwen met geld. 

Betonmatten


Soorten betonmatten

Eigenlijk zijn betonmatten en bouwstaalmatten ongeveer hetzelfde. Het zijn beide matten die gemaakt worden om in beton te plaatsen en het zo sterker te maken. Er is echter wel verschil tussen de verschillende matten. De ene mat is gemaakt van staal, de ander bijvoorbeeld van glasvezel. Duurzaamheid en klimaat zijn steeds belangrijker in ons land en daarom zien we ook dat er steeds meer wordt geëxperimenteerd met materiaalsoorten.