Buismotoren, onmisbaar element van elektrische zonwering

Somfy buismotoren

Het is misschien niet het allereerste waar je bij stil staat als je van plan bent zon te gaan kopen, maar wanneer je voor elektrische zonwering gaat ontkom je er toch niet aan. Buismotoren zijn hierbij noodzakelijk. Welk type buismotor je nodig hebt hangt vooral af van de zonwering die je wilt. Hoe dan ook, als je Somfy buismotoren neemt, dan zit je in ieder geval qua kwaliteit goed. Bovendien kun je deze techniek combineren met andere apparatuur in je huis.

Somfy buismotoren


Wanneer heb je een buismotor nodig?

Voordat je besluit echt voor een bepaalde aanschaf te gaan, moet je je eigenlijk altijd eerst afvragen wanneer en waarvoor je het beoogde product eigenlijk nodig hebt. Zeker bij producten die je niet bepaald dagelijks koopt is dat zo. Voor zonwering geldt dat natuurlijk en voor buismotoren al helemaal. In de wereld van raamdecoratie en zonwering is het zo dat de meeste mensen alleen de buitenkant zien. Op basis daarvan vormen ze zich een mening en vinden ze iets mooi of niet mooi. Maar bij elektrische varianten van zonwering zit er natuurlijk nog een hele techniek achter. Simpelweg is het zo dat als je een elektrische vorm van zonwering wilt, bijvoorbeeld rolluiken, dat je dan een buismotor nodig hebt. Anders kan de techniek niet naar behoren functioneren.

Waarop let je bij een buismotor?

Een van de eerste dingen waar je normaal gesproken naar kijkt bij het uitkiezen van een Somfy buismotor is de trekkracht die het geheel nodig zal hebben. De benodigde trekkracht hangt samen met het gewicht van de zonwering die je wilt installeren. Hoe zwaarder de elementen van jouw zonwering zijn, des te meer trekkracht zal er nodig zijn. Vervolgens kijk je welke buismotor daar het best bij past. Er zijn formules voor om deze toch vrij ingewikkelde berekeningen zelf uit te voeren. Aan te raden is echter om op z’n minst te rade te gaan bij een specialist. Zelfs als je de berekening goed gemaakt denkt te hebben, is het verstandig deze nog even goed te laten controleren. De buisdiameter, de motordiameter en de draaisnelheid zijn hierna ook zaken die bepaald kunnen worden, al dan niet in overleg met een deskundige.

Somfy buismotoren


Ga voor een ingebouwde hindernisherkenning

Elektronische zonwering is de laatste jaren behoorlijk verder ontwikkeld. Allerlei moderne en uiterst handige functies zijn toegevoegd aan het originele idee van het blokkeren van zonnestralen, waar het allemaal mee begon. Hindernisherkenning is hier een goed voorbeeld van. Bedenk je namelijk maar eens dat bijvoorbeeld een elektrisch zonnescherm automatisch opent of sluit. Daar hoef je verder niets aan te doen. Maar stel je voor dat er vuiligheid op het scherm ligt terwijl het systeem ‘m aan het sluiten is. Als het systeem dan doorgaat het scherm te sluiten, dan komt deze vuiligheid in het systeem terecht. Je gehele zonweringssysteem slijt dan sneller dan nodig is. Somfy beschikt echter over innovatieve technieken die hindernisherkenning mogelijk maken. Zodra het systeem een hindernis, of beter gezegd een obstakel, detecteert, dan stopt het direct met openen of sluiten. Bijkomend voordeel is dat dit soort geavanceerde systemen het openen en sluiten subtiel (lees: iets langzamer) afronden. Ook dit voorkomt slijtage zo lang mogelijk. Bovendien weet het systeem het wanneer zonwering bevroren is. In dat geval weigert een dergelijk apparaat dienst; het toch openen van bevroren zonwering zou namelijk al snel schade veroorzaken.

Ga je ook voor draadloze bediening? Het kan!

Als je besluit voor nieuwe zonwering te gaan en je hecht extra waarde aan gemak voor jezelf als gebruiker, dan is het het overwegen waard voor een systeem te gaan dat werkt op basis van draadloze bediening. Veel soorten rolluiken, screens en zonneschermen zijn tegenwoordig al draadloos te bedienen. Radiotechnologie maakt dit allemaal mogelijk. Bij Somfy kies je uit twee soorten radiotechnologie. De RTS buismotor is een ideale oplossing voor huizen of panden die een paar openingen hebben die gemotoriseerd dienen te worden. Dit werkt op basis van draadloze communicatie. Je kunt ook kiezen voor io-homecontrole. Hierbij kun je al je producten daadwerkelijk van afstand bedienen. Dit kan met een afstandsbediening en in sommige gevallen zelfs met je smartphone. In feite is je zonwering hiermee onderdeel van een heuse Smart Home installatie.

Somfy buismotoren


Smart Home

Op dit moment is het nog zo dat slechts sommige mensen in Nederland het hebben, maar de verwachting is dat in de toekomst heel veel mensen overstag zullen gaan, al dan niet gedwongen. Feit is dat een Smart Home installatie heel interessante voordelen kan bieden. Dit houdt kortweg in dat al je elektrische apparatuur in huis gekoppeld wordt in één programma. Dit programma kun je vervolgens met je smartphone besturen. Hiervoor hoef je dus niet per se thuis te zijn. Onderweg bedien je het net zo gemakkelijk als thuis. Handige uitwerking daarvan is bijvoorbeeld dat je onderweg alvast de verwarming aan zet, je zonnescherm opent of de koelkast een standje hoger of lager zet. Om uiteenlopende redenen kunnen deze acties jou voordeel opleveren. Dat deze technologie geavanceerd is, is een understatement. Onder meer Somfy is een voorloper op dit gebied. Gelukkig is het over het algemeen eenvoudig en sowieso ook geheel veilig te besturen.

Het merk Somfy

Als je een buismotor gaat kopen, dan is het goed te onthouden dat buismotoren van Somfy zonder meer tot de beste soorten behoren. Somfy is een toonaangevend bedrijf op het gebied van zonwering en dat al een halve eeuw lang. Ga je voor Somfy, dan ga je voor zekere kwaliteit. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je het al zo lang volhoudt in deze toch vrij competitieve sector. Behalve talloze soorten zonwering en alle componenten die daarbij komen kijken (sensoren, motoren, bedieningen etc.) is Somfy overigens ook gespecialiseerd in het maken van andere apparatuur. Te denken valt hierbij aan camera’s, alarmsystemen, garagedeuren, verlichting en Smart Home installaties.

Somfy buismotoren