Wat is een rolsteiger en waarvoor heb je er eentje nodig?

rolsteiger

Heb je een klus op hoogte en wil je altijd veilig kunnen werken? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een rolsteiger. Maar wat is een rolsteiger, en hoe maak je nu de juiste keuze wanneer je er eentje aanschaft? Dat lees je allemaal hieronder, zodat jij de beste, weloverwogen beslissing kunt maken.  

steiger

Rolsteigers en kamersteigers

Meestal maken we onderscheid tussen twee veel gebruikte steigers: de kamersteiger en de rolsteiger. De standaard steigers worden meestal buiten gebruikt, bijvoorbeeld bij het reinigen of schilderen van de dakgoot, gevel of dakpannen. Een kamersteiger – ook wel vouwsteiger genoemd – zien we juist vaak binnen voorkomen. Dat heeft te maken met de beperkte afmetingen en hoogte van de kamersteiger. Welke van de twee je nodig hebt, hangt dus af van de beschikbare ruimte en de hoogte van de klus die je moet klaren. 

A-line kamersteiger

Platforms kiezen voor je steiger

Wanneer je hebt gekozen voor een bepaalde steiger, dan komt de volgende keuze: de platforms. Zo kun je gaan voor een platform met een luik zodat je er gemakkelijk in kunt klimmen. Daarnaast is de vraag of je een houten of carbon vloer wil. Het beklimmen van een steiger aan de buitenzijde is eigenlijk verboden, daarom is het slim om te kiezen voor een steiger met luik. 

Hoe breed de steiger en dus het platform moeten zijn, hangt af van de klus en de mensen die eraan werken. Wil je met meerdere mensen tegelijk kunnen werken aan je project? Dan is een brede steiger de beste keuze.